Om Magney House i Australien

The best protection against click fraud.

Pritzkerprisvinnande arkitekt Glenn Murcutt designade Magney House för att fånga norrskenet. Även känd som Bingie Farm, Magney House byggdes mellan 1982 och 1984 vid Bingie Point, Moruya, på New South Wales South Coast, Australien. Det långa låga taket och stora fönster utnyttjar naturligt solljus.

Arkitekter på södra halvklotet har allt bakåt - men bara för människor på norra halvklotet. Norr om ekvatorn, när vi vetter mot söder för att följa solen, är öster till vänster och väster är på vår högra sida. I Australien möter vi norr för att följa solen från höger (öster) till vänster (väster). En bra arkitekt kommer att följa solen på ditt land och vara medveten om naturen när utformningen av ditt nya hus tar form.

Genom att bilda en asymmetrisk V-form samlar taket i Magney House det australiska regnvattnet, som återvinns för att dricka och värma. Korrugerad metallhölje och tegelväggar i huset isolerar hemmet och sparar energi.

Arkitektens kunder hade ägt denna mark i många år och använt den som sitt eget campingområde för semestrar. Deras önskningar var enkla:

instagram viewer

Murcutt designade en fraktbehållarliknande struktur, lång och smal, med ett uteplatsliknande rum gemensamt för båda självförsörjande vingar. Inredningen verkar ironiskt - ägarens vinge är socialt isolerad - med tanke på ett önskat resultat för att integrera arkitekturen med miljön. Fusion av till skillnad från element går precis så långt.

Källa: Magney House, nationellt betydande 1900-talsarkitektur, Australian Institute of Architects, Reviderad 06/04/2010 (PDF) [åtkom 22 juli 2016]

Intryckningen av den ikoniska taklinjen på utsidan ger en naturlig inre hall, från ena änden av Magney House till den andra.

Magney House 1984 påminner oss om att den byggda miljön inte naturligtvis är en del av naturen, men arkitekter kan försöka göra det så.

Glenn Murcutt individualiserar designen för varje husprojekt. I Magney House 1984, på New South Wales, Australiens sydkust, hjälper rullgardiner vid fönstren att reglera ljuset och temperaturen inuti.

Exteriör, rörliga lameller användes senare av Jean Nouvel för att skydda hans 2004 Agbar Tower från den spanska solen och värmen. Sedan 2007 designade Renzo Piano New York Times-byggnaden med skuggning av keramiska stavar uppåt på skyskrapans sida. Båda byggnaderna, Agbar och Times, lockade stadsklättrare, eftersom de yttre lamellerna gjorde stora fotfäste. Läs mer i Klättring av skyskrapor.

instagram story viewer